Fytotherapie elementen

Fytotherapie, ook wel kruidengeneeskunde genoemd, is een eeuwenoude geneeswijze die in relatie tot de elementen, gebruik maakt van planten. Fytotherapie wordt al eeuwen en generaties lang toegepast en doorgeven, zodat de helende krachten van moeder aarde niet worden vergeten. Pas rond 1900 ontstond de geneeskunde zoals wij deze nu kennen.

De mogelijkheden en ontdekkingen in de scheikunde hebben er voor gezorgd dat we werkzamen bestanddelen in planten kunnen filteren of namaken. De natuurlijke geneeskunde verdween hierdoor op de achtergrond.

Echter leven we momenteel in een wereld waarin we steeds meer streven naar natuurlijke en holistische benadering van gezondheid. Niet gek dat fytotherapie juist in onze huidige tijd weer populairder wordt en meer erkenning krijgt. Voor gebruik van planten zie de website gezondmetplanten.nl.

Hoe Werkt Fytotherapie in Relatie Tot de Elementen?

Fytotherapie in combinatie met de elementen leert ons dat planten, als levende wezens, geworteld zijn in de elementen: aarde, water, lucht, vuur en ether. Elke plant haalt zijn unieke helende kracht uit een combinatie van deze elementen. Bijvoorbeeld, aardse planten kunnen helpen bij het versterken van de basis van ons lichaam, terwijl waterige planten ons kunnen zuiveren en in evenwicht kunnen brengen.

Door planten te gebruiken die aansluiten bij het herstellen van het evenwicht van jouw verschillende elementen, krijgen we niet alleen de benodigde inhoudsstoffen (vitamines, mineralen) van de plant binnen, maar ook de helende energieën die de plant heeft opgenomen, gedurende zijn groei. Dit betekent dat we middels het toedienen van planten, de balans tussen de verschillende elementen kunnen verbeteren, zodat het zelfherstellendvermogen van ons lichaam wordt geoptimaliseerd.

Het holistisch toedienen van planten kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem, het reguleren van hormonen, het verbeteren van de spijsvertering en het bevorderen van algeheel welzijn. Dit gebeurt allemaal in harmonie met de elementen die ons omringen.

Tot Slot

Het gebruik van planten is niet, zoals veel mensen denken, ongevaarlijk en zonder risico’s. Er wordt voorzichtigheid geboden bij het gebruik van verschillende planten. Daarnaast worden sommige planten onder bepaalde omstandigheden afgeraden (medicatiegebruik, zwangerschap, borstvoeding, kinderen).

Uiteraard zijn er ook een heleboel planten die wel veilig te gebruiken zijn. Een kruidengeneeskundige of fytotherapeut, heeft geleerd om kruiden veilig toe te passen en kan beoordelen welke planten het best bij je passen. Overleg daarna altijd met je huisarts als je planten wilt inzetten om bepaalde kwalen te behandelen of wanneer u medicijnen gebruikt. 

!Bij gezondheidsproblemen raadpleeg je altijd een arts! Wil je planten gebruiken ter ondersteuning van verschillende kwalen, overleg dit met je arts. Een Naturopaat kan je helpen met het vinden van een plant dat bij je past en stelt samenwerking met een arts zeer op prijs.!