Naturopathie is een verzamelnaam voor holistische natuurgeneeskunde. Naturopathie helpt het fysieke-, mentale-, emotionele- en spirituele lichaam op een natuurlijke manier in balans te brengen, zodat het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt aangesproken. De mens maakt onderdeel uit van de natuur en het universum en moet in evenwicht zijn met zowel boven als beneden als binnen en buiten. In evenwicht is het zelfhelend vermogen van ons lichaam het meest optimaal.

In onze snelle maatschappij wordt onze geest en lichaam gemakkelijke overbelast. Veel van ons houden veel ballen tegelijkertijd in de lucht. We willen het bijv. graag goed doen op ons werk, een goede ouder zijn, misschien doen we nog vrijwillig klusjes op de sportvereniging of school, maar we willen daarnaast ook sociale (media) contacten onderhouden en ook… enzovoorts. Soms ontstaat er in de ratrace van ons leven stress, gebrek aan rust en ontspanning, nemen we onjuiste voeding of hebben we weinig slaap. Er ontstaat een disbalans tussen onze verschillende lichamen in relatie tot onze omgeving, waardoor verschillende klachten of aandoeningen kunnen ontstaan.

Om het zelfhelend vermogen te activeren wordt er binnen de naturopathie gebruik gemaakt van natuurlijke therapieën zoals: coaching, ademhalingsoefeningen, fytotherapie, voeding en lifestyle advies.

Wat doet een Naturopaat

Uiteraard moeten klachten en aandoeningen altijd door een arts worden beoordeeld. Ga daarom bij gezondheidsklachten altijd eerst naar je huisarts. Een naturopaat stelt samenwerking met de reguliere geneeskunde erg op prijs.

Een naturopaat is een natuurgezondheidscoach die je klachten vanuit een holistisch kader bekijkt. Ze kan je helpen met vage klachten die soms niet medisch verklaarbaar zijn. Ze bekijkt diepere lagen die ten grondslag kunnen liggen aan de klachten. Denk hierbij aan je emoties, je overtuigingen, je wil, je meemaakte ervaringen bewust en onbewust en je spiritualiteit.

Een uitgebreide anamnese is daarom een belangrijk onderdeel in de naturopathie. Op basis van je klachten en op welke vlakken er disbalans is ontstaan, kiest de naturopaat een passende natuurlijke therapie. Natuurlijkliefde heeft deze verschillende invloeden onderverdeeld in de zeven natuurelementen passend bij de visie van de “flower of life”. Hieruit is de methode Natuurprikkels ontstaan.

Er bestaat geen vastaand aantal behandelingen bij een naturopaat. Soms zijn één of twee behandelingen al voldoende. Soms komen mensen twee wekelijks of maandelijks. Zoek je advies om je lichaam, geest en emoties in balans te krijgen, dan kan naturopathie jou helpen.