Element lucht richt zich op ons mentale lichaam. Lucht hoort bij ons denken en innovatieve vermogens. Lucht wordt niet gedreven door het materiële, maar door kennis, wijsheid, ideeën en gedachtes te delen.

Evenwichtig Lucht

Wanneer je lucht in evenwicht is, ben je niet oordelend ingesteld, je communiceert oprecht en eerlijk. Je kunt voldoende communiceren door luisteren en praten af te wisselen, maar ook kun je als het nodig is, discussiëren (zowel schrift als mondeling). Jouw gevoel en jouw denken zijn goed op elkaar afgestemd.

Te veel of te weinig Lucht

Heb je te veel lucht, dan kun je je rusteloos voelen, je gedachten gaan van de hak op de tak en je kunt je moeilijk concentreren. Je kunt moeite hebben met jezelf concreet uitdrukken. Spraakverwarringen of communicatieproblemen kunnen optreden. Je denken is niet in balans met het voelen. Je denken neemt de overhand.

Bij te weinig lucht ben je verlegen, kan plankenkoorts ontstaan of is er sprake van verbale teruggetrokkenheid binnen groepen. Je kunt leven in jouw waarheden, jouw denkkaders of onwaarheden. Je kunt tevens vluchten in een fantasiewereld of vasthouden aan een ideaal. De geest kan door te weinig lucht minder realistisch zijn, waardoor het moeilijke wordt om jouw echte emoties (water) te voelen of acties (vuur) uit te voeren. Gedachtes zijn vaag en onbegrensd, waardoor het moeilijker is om keuzes te maken.

Ook hier is het denken en het voelen uit balans. Bij te weinig lucht kunnen de emoties te veel op voorgrond staan, zodat je tijdens gesprekken reageert uit emotie. Emoties kunnen met jou op de loop gaan en je denken beïnvloeden.

Lucht hoort bij:

– Chakra: vierde chakra (hartchakra)
– Sterrenbeelden: Tweelingen, Weegschaal, Waterman
– Planeten: Mercurius, Venus
– Kleur: groen
– Zintuig: voelen
– Lichaam: Zenuwstelsel

Lucht natuurtherapieën:

– Aromatherapie
– Ademtherapie
– Massages
– Reflextherapie
– Voeding

Lucht activiteiten:

– Mediteren / Mindfulness
– Lezen
– Kletsen
– Quizen / Kruiswoordpuzzels