De Ekster; Een Boodschap over Balans, Wijsheid en Transformatie

In de Natuur kunnen we op een bijzondere wijze in contact komen met dieren. Zo kreeg ik pas geleden op een bijzonder manier een Ekster op mijn pad. Een prachtig gekleurde glimmende veer lag prompt voor mijn voeten, tijdens het uitlaten van onze hond. In dit blog vertel ik jullie iets over de diepere betekenis van de Ekster.

De Dualiteit van de Ekster

Bij mij riep de Ekster niet meteen een liefdevol harmonieus gevoel op. En dit gevoel hebben meerdere mensen bij deze vogel. Dit komt denk ik door zijn donkere uitstraling. De Ekster wordt door sommigen gezien als een kraaiachtige dief die glimmende voorwerpen steelt.

Toen ik op onderzoek uitging en de daadwerkelijke symboliek van de Ekster opzocht, kwam ik erachter dat dit eerste gevoel niet helemaal juist is. In de historie en in verschillende culturen wordt de Ekster juist gezien als een symbool voor geluk en voorspoed. De Ekster kan namelijk uit een hoop vuil en troep, prachtige waardevolle voorwerpen vinden.

Daarnaast herinnert de donkere van zijn verenkleed in contrast met het wit, ons aan het bestaan van dualiteit (zwart-wit, licht-donker, vreugde-verdriet) en dat deze dualiteit in het grotere geheel, een harmonie vormt. Zonder donker is er geen licht en zonder licht is er alleen maar donker. De Ekster geeft je aan om deze dualiteit te omarmen en daarbij op zoek te gaan naar evenwicht in je eigen leven.

Het geeft ook aan dat we onze donkere eigenschappen nodig hebben om deze in het licht naar buiten te laten komen. Door je donkere eigenschappen te accepteren, kun je in het licht jezelf volledig accepteren wie je werkelijk bent. De Ekster vertelt je dus om niet alleen het donkere, maar ook je stralende eigenschappen van jezelf te zien. Je bent goed zoals je bent.

Wijsheid en occulte kennis

De Ekster staat tevens bekend om zijn slimme en vernuftige gedrag. De Ekster kan snel nieuwe dingen leren en zich makkelijk aanpassen. Daarom wordt de Ekster gelinkt aan wijsheid en (occulte) kennis. De Ekster doet dit niet voor zichzelf, maar wil kennis graag vergaren om andere te helpen of het te delen met anderen.

Soms is het lastig voor de Ekster om het doel waarvoor hij de kennis wil gebruiken, vast te houden. Hij wordt onderweg afgeleid door andere mooie dingen op zijn pad. Als we dit vertalen naar ons eigen leven, dan vertelt de Ekster dat je soms te veel tijd en energie steekt in onbelangrijke zaken of bezigheden. Dit kan mogelijk leiden tot vermoeidheid of je overbelast voelen.

De Ekster geeft het advies om je niet te laten verleiden tot het afwijken van je doelen. Wees scherp en focus, laat los wanneer nodig. Stel grenzen in contact met bepaalde mensen, je werk, opdoen van kennis of in je dagelijkse bezigheden. Zorg ervoor dat er een goede balans is in energie weggeven en ontvangen. Wees voorzichtig met wie je jouw kennis en doelen deelt. Volg hierbij je intuïtie.

Transformatie en Wedergeboorte

Als laatste is de Ekster de boodschapper van transformatie en vernieuwing. Door de nieuwe opgedane kennis en inzichten, kun je nieuwe keuzes maken of problemen en diepgelegen angsten te herzien om ze vervolgens te kunnen overwinnen.

De iriserende keur van de veren symboliseren dat wanneer je licht schijnt op je angsten er verschillende mogelijkheden (kleuren) ontstaan om deze op te lossen. Door los te laten en je te richten op wat voor jou waarde heeft, kun je een nieuwe levenskeuze maken of een nieuw project opstarten. De Ekster geeft aan open te staan voor groei, ook als dit betekent dat dit grote veranderingen met zich mee zal brengen.

Nieuwsgierig geworden naar jouw eigen pad van bewustzijnsgroei en persoonlijke ontwikkeling? Laat de natuur en de kosmos tot je spreken. Graag help ik jou met het vinden van antwoorden op jouw vragen. Afspraak maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *