De meeste mensen kennen lavendel als een prachtige paars geurende tuinplant waar veel vlinders op af komen. Naast dat Lavendel een decoratieve tuinplant is, wordt deze plant al eeuwen gebruikt omdat ze een helende werking heeft. In dit blog vertellen we je meer over de krachtige en helende eigenschappen van deze prachtige plant.
Lavendelolie Voor De Ontspanning
Uit lavendel wordt middels stoomdestinatie, olie gewonnen. De olie bevat bepaalde terpenen die mogelijk bij inademen invloed hebben op ons zenuwstelsel. Lavendel hoort daarom bij het element lucht en kan een te veel aan lucht verzachten. Er zijn verschillende bronnen die zeggen dat lavendel door de geur, een positief effect kan hebben op de slaap, angst en ontspanning.
Echter worden bij deze onderzoeken geen duidelijke fysieke als chemische verklaring gevonden, die de ontspannende werking kunnen verklaren. Voorzichtig wordt aangenomen dat linalool (terpeen) de neuszenuw prikkelt en daardoor een ontspannen effect ontstaat door de geur. Echter moet je wel kunnen ruiken, om het ontspannende effect te ervaren. Lavendel is door zijn veelzijdigheid en kalmerende werking een populaire olie in de aromatherapie.
Lavendel in diffuser
Wil je lavendel gebruiken in een diffuser voor een ontspannen en rustige sfeer?, doe dan 3 tot 5 druppeltjes in jouw diffuser. De dosering is afhankelijk van hoe groot jouw diffuser is, de ruimte en hoe sterk jij de geur prettig vindt (raadpleeg jouw aromatherapeut voor advies).
Verder kan lavendelolie toegevoegd worden aan een basisolie of zeep om een ontspannende massageolie en verzorgingsproducten te maken. Tevens wordt lavendel gebruikt in hoofd- en oogkussentjes, voor hetzelfde ontspannende effect. Omdat Lavendel zo zacht is, wordt dit kruid vaak beschouwd als de beschermer voor kinderen.
Lavendel in de fytotherapie
In de fytotherapie, ook wel kruidengeneeskunde genoemd, wordt lavendel ingezet bij het ondersteunen van de huid, omdat het ontstekingsremmende effecten zou hebben. Lavendel kalmeert, reinigt en herstelt de huid en wordt daarom vaak toegevoegd aan verzorgingsproducten. Je kunt je vast goed voorstellen dat lavende hierdoor goed gebruikt kan worden bij brandwonden. Daarmee kun je ook zeggen dat het vuur uit het lichaam onttrekt.
Lavendelthee
Lavendel kun je ook in theevorm innemen. Bij inname heeft lavendel een ontspannende en kalmerende werking. Lavendel bevordert daarmee tevens de slaap, maar kan ook goed ingezet worden bij hoofdpijn. Door zijn ontstekingsremmende eigenschappen wordt Lavendel gebruikt bij griepklachten en luchtwegproblemen.
Wil je een lekker kopje lavendel thee?, doe dan het volgende:
- Doe 2 tl gedroogde lavendelbloemen in een theefilter en plaats deze in een theeglas
- Voeg 250-300 ml kokend water toe
- Laat het geheel 8-10 minuten trekken
Mocht je de thee te sterk vinden, voeg dan een klein beetje honing, citroensap of munt toe, voor een wat frissere smaak.
!Voorzichtigheid geboden!
Het gebruik van lavendel wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Lavendel kan bij overgevoeligheid zorgen voor allergische reacties. Gebruik lavendel niet in combinatie met medicijnen en antidepressiva. Wil je Lavendel gebruiken naast je medicatie raadpleeg altijd je huisarts. Ga met gezondheidsproblemen altijd naar een arts!
Houd etherische oliën altijd buiten bereik van kinderen. Wil je lavendelthee maken, zorg dan voor zuiver geteelde lavendel.
Gebruikte bronnen:
https://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/23740
https://fyto.nl/nieuws/lavendel-bij-depressie-een-review/
https://scientias.nl/het-is-nu-bewezen-de-geur-van-lavendel-werkt ontspannend/#:~:text=En%20het%20is%20nu%20dan,men%20tot%20nu%20toe%20dacht.&text=De%20onderzoekers%20tonen%20in%20de,en%20dus%20geroken%20moet%20worden.
https://www.chi.nl/blog/lavendel